Monday 26 September 2011

Resepi chocolate cupcakes yang simple dan klasik (bak kata buku tu).

Amaran pihak penaja: Blog ni ditulis mengikut sesuka hati ribena penulisnya. So, the language will either be in Malay or English. Haram maklup. Sorry silap. Harap maklum.

Salam korang... Korang buat apa tu? Dah makan? Dah mandi? Dah siap assignments yang berlambak-lambak tapi still gatal tangan tu nak online (dituju untuk diri sendiri sebenarnya)? Dah kahwin? *kreekk kreekk bunyi cengkerik sebab takde sape pun jawab*. 

Okey taknak karut marut dah. Semalamkan aku duduk kat umah. Every weekend aku balik rumah sebab, almaklumlah rumah dekatlah katakan. Eceh bernada berlagak pulak. Entah kenapa perut ni senang betul rasa lapar bila ada kat rumah tu. Kalau kat kolej, sedaya upaya diet. Lapar pun tak terasa sangat. Maybe sebab kat rumah makanan free kot. Kehkeh. Haa lepas tu mulalah kaki ni tawaf satu dapur tu untuk cari kudap-kudap untuk disuap-suapkan ke dalam mulut ni. Ulang-alik pergi dapur carik makanan. Macamlah makanan tu boleh wujud dengan ajaibnya sendiri. Haisshh. Kebulur sungguh. Malangnya takde satu pun snacks kat dapur. Aku dengan rajin dan bercampur laparnya, membuat keputusan drastik untuk buat chocolate cupcake. Sekarang pun aku terlebih rajin, aku bagilah resepi cupcakes tu.


Bahan-bahan dan cara buat:

Cupcakes

225g mentega
225g gula caster/halus (kalau taknak manis sangat, kurangkan lah dalam 5-10g)
225g tepung independent (nama betul dia: tepung naik sendiri/self-raising flour)
1 sudu teh baking powder (aku guna separuh sudu je sebab takut kek tu naik mendadak sangat. sukati koranglah ye?)
4 sudu besar serbuk koko
4 bijik telur
1 sudu teh vanilla essence

1. Puan-puan, masukkan mentega dan gula halus dalam mangkuk yang besar. Kacau hidup mereka hingga sebati dan lembut menggunakan electric mixer. Masukkan telur sebijik demi sebijik sampai habis dan jangan lupakan vanilla essence. Kacau lagi hidup mereka, jangan gangster sangat sudahlah. Dah sebati, masukkan tepung independent (sesuka hati bagi nama sendiri) dan kacau bersungguh-sungguh ye, puan-puan? Masukkan pulak serbuk koko dan buat apa ye puan-puan? Ye, kacau lagi dan lagi. 
2. Lepas dah nampak cantik dan berwarna coklat batter tu, boleh la letak dalam cawan cupcake yang comel-comel tu. Letak dalam separuh cawan atau lebih sikit pun boleh.
3. Letak cupcake tu atas dulang atau err talam (?), dan masukkan dulang atau err talam tu dalam oven. Bakar dalam 20 minit. Jangan lupa keluarkan balik cupcakes tu tau, puan-puan?

Icing untuk topping

100g plain chocolate
2 sudu besar double/whipped cream
50g mentega
100g gula icing (ayakkan supaya tak berketul-ketul krim awak nanti)

1. Letak air setengah periuk. Letak periuk tu atas stove dan jangan lupa nyalakan api. Masukkan coklat, whipped cream dan mentega dalam satu mangkuk. Mangkuk tu make sure tahan panas ye? Letak mangkuk tu atas periuk tu. Gaul semua bahan-bahan dalam mangkuk tu sampai cair. (tengok gambar bawah ni ha)

(ehsan Google)
2. Campurkan gula icing dan bahan-bahan yang dah cair tadi dalam mangkuk lain, kacau sampai sebati dan ada rupa krim.
3. Lepas cupcakes tu ada rasa sejuk sikit, letaklah icing tu atas cupcakes tu. The end, thank you.

Rasa cupcakes ni? Of course la sedap. Kenalah puji diri sendiri kadang-kadang. Haha. Akhirnya kenyanglah perut kesayanganku ini :D Gambar hasil cupcakes?? Err tak berani nak tunjuk. Bagi gambar kat buku tu jelah.



Entri ni terlebih panjang pulak sebab terlebih rajin. Entah kenapalah aku ni terlebih rajin dari semalam. Tapi rajin buat benda tak berfaedah la. Assignments yang penting tu tak reti pulak merajinkan diri buat. Ok bye, Assalamualaikum warahmatullah.

Ohrawak: Stress sebab assignment punya pasal, lepas kelas tadi terus pergi cafe beli makanan. Haisshh ni yang tak suka kalau buat assignments pakai group ni -___-" Oh disebabkan terlebih rajin jugak, nah la satu gambar cupcake :)




Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home